Social Selling is net Ping Pong

Tafeltennis of pingpong…

… is een sport waarbij twee of vier spelers een licht en hol balletje met een batje heen en weer slaan over een tafel met een net in het midden. Het doel van dit spel is de bal over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander, op zo’n manier dat deze de bal niet correct of helemaal niet kan terugslaan. Als wedstrijdsport stelt tafeltennis hoge lichamelijke en mentale eisen aan de spelers, anderzijds is het voor miljoenen mensen in de hele wereld een ontspannende tijdspassering. Dat heb ik nu ook met de definities van Social Media en Social Selling

Wat is social selling…

Social selling is het buzzwoord van de laatste jaren. Men spreekt in dit verband ook wel van het nieuwe verkopen. Je hebt er dus vast wel eens van gehoord. Maar wat is social selling precies? En wat kun jij met social selling?

Er zijn verschillende definities van social selling in omloop. Ik geef je een voorbeeld (Forbes):

Social selling is het verkoopproces starten via social media sites (tools) zoals LinkedIn, Facebook of Twitter. Het draait om een sterk ‘personal brand’ opbouwen. Je doet dit onder andere door nuttige content (zoals bijvoorbeeld inhoudelijke artikelen, blogs, white papers, webinars of video’s) beschikbaar te stellen aan je contacten. Het draait om je zakelijke netwerk uitbouwen, banden verstevigen en op basis daarvan proberen een verkoopproces op gang te brengen.

Deze definitie roept uiteraard een nieuwe vraag op, want wat is personal branding?

Hierbij draait het om het creëren van een uniek persoonlijk imago op basis van bepaalde waarden, karakteristieken / karaktereigenschappen en de manier waarop je met anderen communiceert. Het doel van personal branding is uiteraard zakelijk en professioneel succesvol te opereren voor het bedrijf waarvoor wij werken. Kortom: zorgen dat je op een positieve wijze opvalt. En waar blijft dan de (persoonlijke) klik?

Op de website van HubSpot vind je de volgende definitie van social selling:

Social selling is het proces van onderzoeken, contact leggen en de interactie met klanten aangaan via social media netwerken, zoals Twitter en LinkedIn. Men kan dit doen door te reageren, te ‘liken’ (vind ik leuk) en de bijdragen van je klanten te delen. Op die manier creëren verkopers relaties met kopers en verhogen zij hun geloofwaardigheid door interesse voor de klant te tonen. Ah ha.

Dit zijn allemaal hele mooie woorden. Zelf zou ik het toch wat eenvoudiger willen uitdrukken:

Social selling zijn alle acties die tot doel hebben via sociale media contact te leggen met potentiële klanten, waardevolle relaties op te bouwen en op die manier een verkoopproces starten.

Laat ik wel eerst een fabeltje uit de wereld helpen. Eentje waar nu zo’n beetje geheel traditioneel verkopend Nederland overheen valt. Social selling vervangt niet de oude manier van verkopen. Netwerken blijft bestaan, aan tafel zitten en praten met je prospect blijft bestaan, fysiek contact en gewoon ouderwets de telefoon oppakken blijft bestaan. Verkopers en verkooptrainers van Nederland, maak je geen zorgen. De komst van social selling is juist goed nieuws. Het versterkt alleen maar een huidige aanpak.

Social selling is eigenlijk niets meer dan de vervanging van een mooie Bedrijfsbrochure waarin de meest prachtige en mooie woorden worden gebruikt om een eerste indruk te geven. Alleen de brochures zijn er niet meer en vervangen door Websites. Het verbaast me nog altijd weer dat als je, je gesprekpartners confronteert met de geschreven teksten van hun Visie en Missie op hun website, ze zelf niet eens weten wat er op de website staat.

Social selling vervangt niet perse de huidige processen, het versterkt ze. Sales en marketing komen hierin samen en zet jou als persoon centraal. Klanten accepteren namelijk niet altijd de harde verkoopskills van menig verkoper. Klanten reageren niet meer uit zichzelf op (te) dure marketingcampagnes gemaakt door marketeers die veel te weinig klantbeleving kennen.

Social selling is de kunst van klanten naar je toe laten komen. Jij staat als personal brand centraal in dit proces. Jij deelt online kennis via een aantal social mediakanalen waar je prospect zich begeeft en je gaat de interactie aan met je volgers. Het doel is waarde creëren, nieuwsgierigheid wekken, kennis delen en online zaadjes planten in de hoofden van je prospects. Je draait het traditionele verkoopproces om en kunt op een warme wijze je doelgroep uiteindelijk benaderen om tot een afspraak te komen.

Het Ping Pong is eigenlijk dat we heen en weer worden geslagen naar alle vormen van zaken proberen te doen, die door experts worden aangeprezen, en dat dmv allemaal nieuwe ideeën en mogelijkheden. Is social media en social selling niet een beetje; Mond tot mondreclame. Maar ja, praten we nog wel met elkaar.

Een ding weet ik wel:

Mensen doen zaken met mensen, mensen willen zaken doen met mensen. Heb jij het product voor een bepaalde branche en je weet wat je relatie nodig heeft of hetgeen een voordeel gaat brengen, maak je mij niet wijs dat je met een gezonde dosis overtuigingskracht, de juiste wijze van communiceren en het respect voor je relatie, je niet de telefoon kunt pakken om een afspraak in beider agenda te krijgen. Je wordt een beetje murw geslagen door alle experts.

Zal ik een mooie kop koffie voor u maken, of thee natuurlijk en dan bespreken we samen een aantal cases waarbij we de voordelen van telemarketing uitlichten? Ik zou het leuk vinden eens met u te sparren en brainstormen: 06 53 92 93 55

Het wordt sowieso een inspirerend gesprek! Bel mij gerust of voeg mij even toe aan microsoft Teams: willem@apperentcalls.com